Srečko Vrtnik iz kamp prikolice v Dom Taber

Šmartno pri Cerkljah- Srečko Vrtnik  je od začetka meseca aprila do  začetka meseca oktobra živel v stari kamp prikolici na Spodnjem Brniku, vse do selitve v Dom Taber v Šmartno.  Pred tem je živel v stari hiši na Spodnjem Brniku, ki pa so jo letos prodali in lastnik jo je začel obnavljati, pred hišo pa postavil za Srečka Vrtnika kamp prikolico, kjer je  bil prepuščen vsakodnevnim vremenskim razmeram. Najbolj se je bal letošnje zime. V prikolici ni imel vode, in ne elektrike. Začelo ga je tudi zebsti. Z zimo prihajajo ohladitve in sneg ter tudi bolezni. Rojen je bil leta 1951 v Lahovčah, v družini petih otrok. Danes sta živa še dva, brat in sestra. Pred dvajsetimi leti mu je umrla mama.

V življenju se je Srečko kar devetkrat  selil. Že dalj časa je imel vlogo za sprejem v Dom Taber,  k temu ga je nagovoril  cerkljanski župan Franc Čebulj. Srečko ima pokojnino, ki pa je nizka. Želel je najeti stanovanje, vendar so bile najemnine previsoke. V začetku meseca oktobra se mu je uresničila velika  želja. Zanj je bil to srečen dan!  Ker nima svojega avtomobila ga je v Dom Taber v Šmartno izpred kamp prikolice na Spodnjem Brniku skupaj z vso garderobo, ki jo je  imel v dveh vrečah, v četrtek, 4. oktobra  odpeljal   cerkljanski župan Franc Čebulj.  Srečko je z dušo in telesom živel za glasbo,  pozabljal pa je na sebe, da se mora preživljati,  rad pa je pomagal ljudem, ki so obubožali v življenju.

Danes je zelo vesel, da živi v Domu Taber v Šmartnem, saj ga je bilo letošnje zime zelo strah.  Vesel  je tudi dobre, redne prehrane, saj je bil do sedaj bolj na suhi prehrani. Z igranjem na diatonično harmoniko je že nekajkrat popestril   glasbeno življenje v Domu. Pred dnevi  je igral stanovalcem doma, ko so pekli piškote za brezdomce.

Z igranjem na diatonično harmoniko je pred več leti nazaj na raznih tekmovanjih harmonikarjev po Sloveniji in zmagoval ter osvajal pokale za prvo mesto. V Cerkljah na Gorenjskem je v času razstave cvetja, lovstva in ribištva kar sedemkrat zmagal v svoji kategoriji, trikrat je zmagal Pri Repanšku, v Besnici pri Kranju, Begunjah na Gorenjskem, Pokljuki, Veliki planini, na Šenturški Gori in trikrat je nastopil tudi  na Ljubečni, kjer je bil dvakrat zlat in enkrat srebrn.  Poleg na harmoniko Srečno dobro igra tudi na druge inštrumente.  Imel je svoj ansambel Eros, v katerem je  takrat igral tudi Franc Čebulj.  Enajst let je bil zaposlen  v Slogi Moste pri Komendi  ter šest let v Melodiji Mengeš, kjer je uglaševal harmonike.

2018-11-02T23:41:21+00:00